- Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
- Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
- Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell – znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu czytelników zainteresowanych truciznami.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Tytuł: |
Paradoks trucizn. Substancje chemiczne przyjazne i wrogie |
Autor: |
Timbrell John |
Tłumaczenie: |
Witkiewicz Zygfryd |
Wydawnictwo: |
Wydawnictwo Naukowe PWN |
Język wydania: |
polski |
Język oryginału: |
angielski |
Liczba stron: |
336 |
Numer wydania: |
I |
Data premiery: |
2018-01-17 |
Forma: |
książka |
Wymiary produktu [mm]: |
237 x 187 x 25 |
Indeks: |
25468328 |
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PDF pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|