Książki PDF za darmo

Darmowe ebooki do pobrania Docer Doci Pdf - X

Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska – Rokicka Alicja

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie?

Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem.

Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić.

"Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Tytuł:
Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska
Autor:

Rokicka Alicja

Wydawnictwo:

Wydawnictwo Marginesy

Język wydania:
polski
Język oryginału:
polski
Liczba stron:
300
Numer wydania:
I
Data premiery:
2021-09-29
Rok wydania:
2021
Forma:
książka
Wymiary produktu [mm]:
22 x 190 x 245
Indeks:
39427458

Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PDF pod numer 92505

Wpisz otrzymany kod :

Po wpisaniu kodu, kliknij "Pobierz PDF", nastąpi przekierowanie automatycznie

Koszt 25 zł netto | 30,75 zł brutto