Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Tytuł: |
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw |
Autor: |
Czerniecki Stanisław |
Wydawnictwo: |
Graf_ika |
Język wydania: |
polski |
Język oryginału: |
polski |
Liczba stron: |
196 |
Numer wydania: |
II |
Data premiery: |
2019-11-20 |
Rok wydania: |
2013 |
Forma: |
książka |
Wymiary produktu [mm]: |
22 x 287 x 171 |
Indeks: |
34066461 |
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PDF pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|