PDF 24 Książki

Docer Doci Pdf – X

Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw – Czerniecki Stanisław

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Tytuł:
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Autor:

Czerniecki Stanisław

Wydawnictwo:

Graf_ika

Język wydania:
polski
Język oryginału:
polski
Liczba stron:
196
Numer wydania:
II
Data premiery:
2019-11-20
Rok wydania:
2013
Forma:
książka
Wymiary produktu [mm]:
22 x 287 x 171
Indeks:
34066461

Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PDF pod numer 92505

Wpisz otrzymany kod :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *